Tii… ma simt deja in centrul atentiei, narcisismul meu la cote inalte 🙂 Am mai primit o leapsa, de la dragos c, tot despre carti.
Donc:
1. Care este ultima carte scrisa de o femeie pe care ai citit-o?
Ochi de pisica de Margaret Attwood. Dar nu o recomand. Este vorba de o pictorita care, cu ocazia unei expozitii avuta la batranete isi trece in revista viata si ne impartaseste amintirile ei din copilarie pana in prezent. Nu m-a prins, am terminat-o doar pentru ca detest sa las cartile incepute. Am cumparat-o pentru ca am citit in Dilemateca un interviu cu scriitoarea, si pentru ca imi doream sa mai citesc literatura feminina. Dar m-a dezamagit, recunosc.
2. Care este ultima carte citita scrisa de un african sau afroamerican?
Ma batea gandul sa inventez un raspuns, ca sa nu ma fac de ras, dar pana la urma am ales sa fiu sincera. Nu am citit nici o carte scrisa de un african sau afroamerican. Ceva recomandari?
5. O carte scrisa de un autor latin?
Povestasul de Vargas Llosa. Dar nu mai stiu, sincer nimic despre ea. Am uitat aproape tot. Imi amintesc ca era vorba de o societate in care povestile erau spuse de catre un om (adicatalea povestas) care calatorea din asezare in asezare si transmitea stirile. Atat 🙂
4. Dar una dintr-o tara asiatica sau asian-american (cum se traduce asta?) ?
Vertij de Randy Taguchi. O recomand. Daca vreti sa stiti mai multe despre ea, am scris aci, la doi pasi.
5. scriitor GLBT?
‘Jurnalul unei scriitoare’ de Virginia Woolf, carte despre care nu stiu ce sa va spun ca am citit-o cand eram pe buza depresiei, asa ca mi-e sa nu va spun tampenii, avand in vedere ca nu prea eram cine stie ce lucida. Tin minte ca mi-a placut. Vorbeste cel mai mult despre experientele ei in calitate de romanciera si cititoare.
‘Toate familiile sunt psihotice’ de Douglas Coupland. Impresii aici.
Si-or mai fi si altii. Nici de astia doi nu stiam ca sunt GLBT (doamne ce nostim suna), am vazut la dragos c.
6. numeste un autor israelian/arab/turc/persan daca te simti norocoasa.
Pai… ma simt norocoasa: Mahmud Hassan. Oi fi nimerit, n-oi fi nimerit. Stiti bancul ala? Noi suntem 5 frati acasa, dintre care unul este chinez. Nu stiu care dintre noi e chinez. O fi ionel, o fi costel, o fi danut, o fi fratele meu mai mic Yao Lint? Hmmm… cred ca e costel.
7. Alt autor marginalizat pe care l-ai citit in ultima vreme?
Nichita Stanescu. Ce? Ce va uitati asa la mine? Nu era el la marginea nebuniei?
Va sarut!
Ah, nu asa de repede! in ordine alfabetica: capricornk13, did (care ce-mi vad ochii, si-a inchis comentariile!!) si rontziki (na, ca de data asta ti-am facut-o eu! 😉 )
Acum chiar ca va sarut. Cu mult drag.
la intrebarea 2 chiar m-ai pus pe ganduri. Nu m-am gandit niciodata…dar mi se parea imposibil sa nu stiu macar unul.
Dar uita ca nu stiu. Chiar nici unul. Si de aici http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_African_writers_(by_country) ai ce alege…
da, asta vroiam sa zic si eu, ca dc ai fi avut rabdare sa te uiti pe wikipedia ce scriitori sunt afro americani, etc, ai fi gasit cativa pe care i-ai citit dar nu stiai ca sunt afroamericani
dc imi permiti, eu zic ca ar trebui sa renunti la atitudinea asta „am terminat-o doar pentru ca detest sa las cartile incepute”.
exista atatea carti pe lume care merita citite, si viata oricum e prea scurta, si oricum mai avem si alte indeletniciri decat cititul (eu de exemplu acum ar trebui sa cam fac curatenie ;D) .. ca mi se pare o mare pierdere de timp si energie sa termini carti care nu-ti plac doar pt ca s-a nimerit sa le incepi
ma gandesc la cate carti proaste am citit la viata mea doar pt ca ma ambitionam sa termin tot ce gaseam si acum imi vine sa plang la cate carti as vrea sa citesc si nu reusesc sa citesc decat vreo carte pe saptamana, prin metrou sau cateva pagini inainte sa adorm…
nu stiu la ce categorie intra arundhati roy dar eu zic sa citesti d-zeul lucrurilor marunte
da’ de evrei vad ca nu se zice nimic ;D
nu mai intra la categoria de discriminati? ;D
afgan-american asta intra la 6, nu?
:))
amuzanta faza cu bancul
am citit si eu in ultima vreme vanatorii de zmeie de khaled hosseini
gata, de acum cum dau peste un autor al carui nume nu e clar frantuzesc, rusesc sau romanesc il caut pe google si ii trag o eticheta cu incadrarea de pe wikipedia de nu se vede :)))
si o sa-mi fac o rubrica speciala in biblioteca pt astia care au incercat sa scape cu vreun pseudonim gen mihail sebastian ;D
gata gata ma duc sa dau cu mopul
😀
poti sa-mi stergi comentariile, afreuda, dc nu mi le stergi nu mai scapi de mine ;D
M-am uitat pe lista aia asa… in diagonala, ca e mare, si nu am recunoscut nici un nume. Carevasazica, daca e marginalizat, marginalizat sa fie :d
Gina nu te sterg deloc. poti sa te extinzi aici cat vrei, numai nu posta manele =))
spor la curatenie, ar trebui sa mai prestez si eu activitati dinastea mai putin intelectuale dar aducatoare de confort. Ca ce-i la mine… slava domnului ca locuiesc singura :d
:))
merci, afreuda, pt bunavointa si pt urare de spor la treaba
(pt prajituri n-am de ce sa-ti multumesc ca nu te-ai tinut de cuvant)
acum rad ca proasta ca ma gandesc cum ar fi sa fie intr-o biblioteca sau intr- o librarie in loc de marketing-management, autobiografie, fictiune, poezie, sf
germani
romani
afro-americani
nobili scapatati
homosexuali si alti demoni
israelian/arab/turc/persan (la astia nici nu le dam rubrici separate ca scriu si ei o carte doua pe natiune)
:))
Lasa gino ca va fac si prajituri. Va fac… rost. Imediat ce aflu unde e cofetaria 😉
Mi-ai facut-o, ce pot sa spun?! :))
Fac o mica pauza de o zi si deja sunt in restanta cu 2 lepse 🙂 Incerc sa recuperez rapid si, asa cum te-am amenintat deja, nu scapi nici tu de una din ele 😉
abia o astept 🙂
cand ai timp si dispozitie sa te super/supra analizezi, leapsa e deja transmisa :))
Cea mai tare e doamna de culoare care a luat Nobelul pentru literatura. Citeste Beloved de Toni Morrison, sau poate Song of Solomon. Pentru scriitori afroamericani te poti uita si pe The Color Purple, a lui Alice Walker.
@Mircea Popescu: mersi frumos pentru recomandari, o sa le caut.
nu citi beloved, afreuda!
e oribil de deprimanta
vai de mine, ce-o fi cu oamenii astia?
deci iar n-o sa dorm in noaptea asta, si eu incerc sa reprim amintiri /:)
gina, si ce daca e deprimanta? pe mine ma deprima evenimente exterioare incontrolabile, care ma afecteaza in mod direct. miram-as sa ma las deprimata de un text, cu atat mai mult cu cat in prezent trec printr-o perioada de echilibru stabil.
dar tu ce amintiri incerci sa reprimi?
sclavia, de exemplu
holocaustul, comunismul
da, stiu ca suna de trei lei, dar ma rog, eu am o sensibilitate aparte si pe mine ma afecteaza chestiile astea :)))
subconstientul colectiv, as zice, ca na, nu sunt amintirile mele decat ca mai stateam la coada cu matusa mea sa cumparam o mandarina in plus
noi am facut beloved la facultate, ne-au dus sa vedem si o proiectie, sau poate era chiar filmul, cert e ca intrasem acolo bine dispusa faceam glume pe seama celor de la intrare- era nush ce insituti t american sau englez si ne-au perchezitionat si eu n-am putut sa ma abtin deci -aveam voie cu arme albe? sa-mi las aici cutitul?
si toate fetele celor de fata pe jos
deci vreau sa zic ca eram bine dispusa si am plecat de acolo plangand in hohote, este despre sclavi
si …altele, dar ma rog, poate chiar intentionezi sa o citesti, desi sincer mi se pare ca e sfasietoare
poate sunt lasa, dar am obosit sa ma gandesc la lucrurile astea. ma gandeam si eu inainte, acum nu ma mai tin nervii
acum incerc sa traiesc dupa motoul ipocrit see no evil, hear no evil speak no evil
de parca dc te faci ca nu-l vezi si-ti pui mainile la urechi si nu vorbesti despre dipare
mda.
ideea e ca suport o carte cu ganduri triste, cu intamplari triste )oricum am oroare de carti cu copii care patesc ceva, am plans acum cativa ani 2 nopti la rand in timp ce si dupa ce am terminat lastarul meu de portocal) dar tot ce are legatura cu rasismul, cu oamenii oamorati cu milioanele, cu torturile chestii astea nu le mai suport
adica in clipa de fata n-as putea sa recitesc patimile dupa pitesti nici dc m-ai plati. sau beloved
sau
gina, marturisesc ca interventiile tale chiar mi-au alimentat curiozitatea in privinta acestei carti. Eu una sunt mereu in cautare de senzatii cat mai tari in literatura, relatii, viata. Iar, din ce spui tu, Beloved pare a fi genul de carte cu potential in sensul asta.
E interesant totusi cum te lasi afectata de traumele colective care nu te afecteaza personal… ai o capacitate mare de empatie si de identificare, esti sensibila. Si e bine ca incerci sa te protejezi, insa poate nu ar trebui sa o faci la modul absolut, incercand sa ignori complet fenomenul. Poate ca ar fi suficient sa inchizi un pic robinetul fluxului emotional.
😛
incerc sa pastrez un echilibru, da’ na.. nu prea e simplu
pai bine, atunci citeste-o 🙂
sper sa iti placa si sa gasesti in ea ce cauti tu in carti 🙂