Nu pot sa-mi explic, dar si despre cartea asta imi e greu sa scriu. Am mai patit asa la Despre ingeri. Nu intamplator cred ca fac trimiterea asta. In anumite aspecte, destul de subtile, cele doua carti se suprapun pe diverse zone.
Mai intai despre mister Grof. Tipul asta e un ceh care a pus bazele a ceea ce se numeste psihologie transpersonala. Medic de profesie, din cate am retinut, format ca psihanalist (cu 7 – sapte – ani de analiza personala la baza), omul incepe sa fie preocupat de starile alterate de constiinta. Experimentele lui cu LSD ii permit sa adune informatii despre aceste tipuri de trairi, si chiar sa avanseze o teorie, aceea a matricilor perinatale.
Dupa Grof, exista patru faze foarte importante intre momentul conceptiei si momentul imediat de dupa nastere. Aceste faze sunt numite de el ‘matrici perinatale’.
Faza 1: fatul se afla in uter, homeostazie, raiul pe pamant, ‘bliss’.
Faza 2: momentul in care incep contractiile, dar inca nu se deschide canalul perinatal. Aici e de rau. Mediu foarte agresiv, foarte ostil, bebele simte ca totul ii este impotriva, si ca nu exista nici o iesire. Iadul pe pamant.
Faza 3: trecerea prin canalul perinatal. ‘Strugle’, chin, agresivitate imbinata cu sexualitate (ce ziceti de asta?), violenta.
Faza 4: triumf. sentimente de victorie. Inceputul unei alte vieti. Pe de-o parte. Pe partea cealalta: exces de excitatie, curent, zgomot, lumina…
Ei bine si ce-i cu asta? Pai… toate aceste ‘trairi’ ale fatului influenteaza adultul de mai tarziu, isi pun amprenta asupra inconstientului individual, genereaza traume, conditioneaza reactii afective la stimulii externi.
In fine, partea cu matricile perinatale suna destul de ok, destul de psihanalitic, explicatiile sunt foarte pertinente. Ceea ce socheaza este ca il intrece chiar si pe Freud, afirmand ca sexualitatea copilului se manifesta inca de cand iese pe canalul perinatal. Asa ca… vedeti voi, Freud cu sexualitatea sa infantila a fost mic copil, si pare un sfant pe langa Grof.
Dar nu asta e foarte important. Ce mi-a placut mie enorm in cartea asta a fost expunerea lui despre starile alterate de constiinta. Aici, in afara de ideea de inconstient colectiv nu apare nimic cu fond teoretic. Mai degraba colectii de relatari, plus tot felul de indicii care sa ateste realitatea acestor experiente. Spre exemplu, cutare individ a consumat LSD si a avut o experienta in care a aflat ca in timp ce mama lui era insarcinata cu el nus ce-a facut si ce-a dres si ce-a patiti, si vai, el nu avea ‘prior knoledge’ despre treaba asta, si, mai mult, cand s-a intors din transa a sunat-o pe ma-sa, care i-a confirmat, mirata, cele pe care le-a descoperit omul in decursul experientei.
Cam din relatari de tipul asta se compune toata cartea. Una s-a facut planta, si a invatat enorm despre structura plantei respective, obtinand informatii foarte precise si in acord cu ceea ce descoperisera si biologii, dar atentie: ea nu avea cunostinte prealabile referitoare la biologia plantei cu pricina. Altu’ s-a facut cristal, unii s-au facut copaci, altii s-au facut Universul intreg, altii s-au facut cer, altii vant (ca-n Alchimistul lui Coelho nu alta). Ce mai… tot felul de povesti. Ideea era ca in astfel de stari alterate de constiinta capeti acces la o lume a cunoasterii infinite, care pur si simplu ti se releva, fara nici un efort. Ma rog, nici unul in afara de acela al consumului de drog psihedelic, evident.
Ce sa va mai spun… Grof sustine ca experimentand asemenea stari, ne putem vindeca de traume care provin din viata de acum, din alte vieti, de conflicte pe care le purtam cu noi pe fondul karmei structurate de-atatea si atatea vieti, ne conectam la energia universala, fuzionam cu universul, ba chiar putem calatori oriunde, numai cu puterea gandului.
Fascinant, nu? Absolut incantator. Are cineva sa-mi dea si mie o doza? Sau poate stiti pe cineva care are un prieten care stie pe cineva? Ei?
Pai nu trebuie sa citesti Grof ca sa auzi din astea. Cel putin in jurul meu multa lume ia LSD si altele care au efecte asemanatoare.
Asemanatoare, insa nu copaci, univers, etc ci chestii mai pamantene gen Doors of Perception-Huxley. Si e foarte diferit efectul la fiecare, de la nimic-dar chiar nimic-nimic la stari extatice sau perceptii senzoriale mult mai intense. Din pacate dupa ce trece ramai numai cu amintirea.
Mi-e cam tarsha sa povestesc mai multe pe un blog atat de public…tineam sa spun ca da, chiar daca variaza experienta e expanding consciousness indeed. Devine o certitudine dupa ce incerci.
Dar e periculos sa iei daca nu esti stabil psihic fiindca poate sa te bage in Iadul live si sa te inchida prietenii in baie ca sa nu te arunci pe geam Baie unde sunt pereti si tot asa…
da, si eu am o prietena care practica ‘d-astea’, dar nu vrea sa-mi dea prea multe detalii despre experientele ei. In schimb m-a trimis la Grof.
Si sunt de acord, nu stii ce irumpe din inconstient, odata cenzura lasata, si visul ti se poate transforma intr-un cosmar. de-asta cred ca e bine sa o faci nu de unul singur, nu cu prietenii care te inchid in baie si altele asemenea, ci cu cineva care stie cum sa reactioneze si cum sa te asiste in asemnea cazuri. Un soi de Grof, care practica asta sub forma de psihoterapie, cu pacientii sai. Si, ideea era apoi sa si vorbesti despre experienta ta, nu doar sa o traiesti si-apoi sa ramai cu ‘da, a fost minunat, dar nu am inteles nimic’.
Mi-ar placea sa incerc, dar nu asa de capul meu, ca nici eu nu stiu ce se ascunde p-acolo prin pesterile intunecate ale mintii mele. Dar mor de curiozitate sa aflu 😀
Ce sa zic?! mi-ai facut creierii fundite, dar f interesant…citisem si eu niste articole pe tema asta si mi-au dezvoltat o oaresce curiozitate :)) mai ales in a experimenta 🙂
Nu-i asa? O sa mai citesc din nenea asta, ca adevar graiesti, iti face creierii fundite :d
eu am citit (sper sa nu ma insel asupra titlului corect) When the impossible happens. bine nu am terminat o din lipsa de timp. insa mi s a parut f interesanta. inca nu am avut ocazia, insa as dori sa incerc respiratia holotropica. in romania se fac workshop uri de tehnici respiratorii de gen?
Nu vad ce ai putea intelege mai mult decat experienta in sine care e un fel de „iluminare”, n-am un termen mai bun. De un mediator te folosesti cand nu intelegi ceva sau nu poti ajunge intr-o zona dar cand intri in starea aia intelegi de la sine, nu-ti mai trebuie mediere. Pe ideea ca de fapt avem raspunsurile in noi doar ca nu stim sa le vedem.
Se zice ca daca te stii foarte paranoic sau cu stari psihice ingrozitoare e bine sa nu iei. Insa eu n-am auzit de cineva apropiat care sa aiba un trip foarte prost pana acum. Sunt destul de rare…si na, poti sa-ti dai seama de la chestii mai usoare cum reactionezi.
Pula.
Cam asta e tot ce am de zis, pentru ca am cunoscut pe cineva care s-a jucat cu chestiile astea si s-a ars. Drept care vorbesc la trecut despre el. Si drept care simtul umorului imi lipseste cu desavarsire cand vine vorba despre asa ceva.
Interesant, totusi, ca se gasesc atatia „psihologi” care baga LSD in ei si scriu despre asta. N-ar scrie cum e sa dai doua hectare la sapa. Sau cum e sa lucrezi 10 ore intr-un call center. Sau sa sari din avion fara parasuta. Sau sa tragi un penalty in minutul 90. Desi si astea sunt experiente, nu?
Pula.
Mi ar placea sa pot vorbi cu tine in particular,este posibil?
Si un sfat, ca sunt baba si imi permit sa dau sfaturi: nu experimentati. Drogurile sunt pentru oameni care se plictisesc cu ei insisi.
si tu ce faci cand te plictisesti de tine, pentru ca astfel de momente intervin oricum, nu poti nega. Te minti si iti spui ca esti un om minunat, ca esti fericita si ca ai reusit, este ceea ce a vrut sa fii. Drogurile sunt o modalitate minunata de a afla ce esti dak stii cum sa le folosesti, de fapt multe vicii scot la iveala diferite personalitati si comportamente. inainte sa mai dai comentarii din astea stai pe un scaunel si intreaba-te cine esti cu adevarat si cauti pe planeta asta, dak nu ai curajul sa faci asta taci din gura ascunde-te sub piatra ta pe care o numesti casa si siguranta si lasa-ne…
Carlos Castaneda…
https://www.google.ro/search?espv=2&biw=1264&bih=855&q=carlos+castaneda+c%C4%83r%C8%9Bi&stick=H4sIAAAAAAAAAONgFuLQz9U3yCiwNFOCs7SkspOt9JPy87P1E0tLMvKLrEDsYoX8vJxKAG71oBQyAAAA&sa=X&ved=0ahUKEwj53OWCmIzRAhVcOlAKHYHOAAQQMQi1ASgAMBc
Nu vorbim despre un toxicoman plictisit…este vorba despre cu totul altceva
n’as zice chiar pula, ca rhetta. sunt oameni care se „ard” din orice [de ex baga’n ei chipsuri pana ajung la 150 da kile].
in schimb il citez p’un american cool:
„took drugz; saw God; big fuckin deal.”
@Muha: da, inteleg ce zici. Eu nu-s nici paranoica nici nu am stari psihice ‘ingrozitoare’. io cica-s bipolara… ceea ce nu chiar ‘ingrozitor’, cel putin nu din perspectiva mea… Oricum, asa ‘neincercata’ cum sunt, imi mentin fantasma cum ca o asemenea experienta poate da seama de multe lucruri despre tine si are potential sa-ti ofere insight, daca o si despici un pic dupa ce ai trait-o. Acuma… depinde de continutul ei, in mod evident. Grof vorbea de niste experiente care nu erau neaparat ‘iluminari’, ci erau retrairi ale unor evenimente foarte semnificative din viata de adult, din pruncie sau din timpul propriei nasteri. Cu alte cuvinte, substanta psiheldelica dadea cale libera nu amintirii traumei, ci posibilitatii retrairii ei reale. Iar asta este, dupa mintea mea de ‘cand ma fac mare ma fac psihanalist’ un inestimabil material de analiza.
@Rhetta: draga Rhetta, sunt de acord cu tine. Eu ma plictisesc foarte tare cu mine insami. Vreau senzatii tari bre babo. Si dac-oi muri… sanatate si la revedere, nu-i mare bai, sincer. Dar nu cred, soiul rau nu piere 😉 ca sa nu zic: n-am eu norocul asta…
@strelnikov: pai da, dupa cum spunea si muha, sunt experiente care variaza de la nimic la foarte intens. Depinde de om, de substanta, de doza… banuiesc. Si pana la urma de ce m-as multumi domle cu relatarile altora? adica io ce-am ca sa nu experimentez, oi fi mai fraiera sau ce? eeeeee. ca ma si supar acuma.
Asta suna ca parintii aia care spun: asculta-ma pe mine ca eu am experienta. Bai da bre, bine ca ai experienta. experienta vreau si eu bai mamo hiperprotectiva, asa ca ia mai da-te-ncolo si lasa-ma sa o obtin, adica ce, numa’ tu sa te lauzi ca ai experienta? poate mie mi-ar placea sa ma dau si eu cu capul de pereti, numa asaaa… macar sa vad unde sunt ei asezati.
Pula si io, na!
Pula…iti da si aia niste trairi, na. Da multi au murit in timpul orgasmului deci sa nu incercati. Eu cand aud pareri gen „nu incercati droguri ca va distrug”, well, nu-mi suna decat a pozitia oficiala a statului roman cu toate campaniile aberante de prevenire. Drogurile sunt rele, moartea alba si scorneli din astea false care incearca sa bage frica’n om.
Ca vrei sa inghiti propaganda din asta sau ca te-ai speriat de ce a patitit nush care prieten tot frica se cheama si nu mai mult.
Ca poti sa mergi mai departe si sa vezi ca de fapt nu drogurile sunt de vina, sau alcoolul, sau sexul, sau diavolul ci omul. Ca de fapt aia care au ajuns rau pe droguri nu erau ok dinainte si n-au stiut cand sa se opreasca… ar fi mai aproape de adevar. Da pana atunci fear reigns, parafrazandu-l pe Lars von Trier :D. Sau pardon, „prudentza”.
Iar cui zice ca tre sa te plictisesti cu tine insati ca sa incerci droguri eu ii propun sa se inchida in casa si sa arunce cheia, asa, cam 40 de ani de acum incolo. Ce-ti trebuie societate, oameni, experiente…doar nu te plictisesti cu tine insati.
De ce dracu sa nu vrei deloc, da deloc sa incerci eu chiar nu pot sa inteleg.
@afreuda
Am vazut ca te interesau reamintirile insa eu nu prea am auzit d’astea. Am auzit de flashbackuri (amintiri scurte), senzatia ca esti in centrul tau si totul e clar, ca simti tot ce i-ai facut nasol corpului tau pana atunci, deschidere emotionala foarte mare, perceptia mult mai puternica a culorilor, a texturilor, senzatia de unitate cu toata lumea…asta pe langa tripurile obisnuite (modificarea spatiului, a culorilor, stari intense si neobisnuite).
Toate astea au efect terapeutic oricum.
Acuma na, sigur ca iti foloseste sa le discuti si sa le interpretezi insa mi se pare ca vrei sa le bagi intr-o grila anume si asta nu mi se pare ok. Ele au valoare in sine, ca experienta. Psihanaliza are alte metode dar tot acolo vrea sa ajunga, asa ca ce-ti mai trebuie interpretare psihanalitica daca esti deja acolo? Nu inteleg eu ceva?
@muha: nu stiu… chiar nu stiu, pentru ca neavand o experienta de genul asta, nu-mi dau seama daca mai am sau nu nevoie de ‘interpretare psihanalitica’. E posibil sa nu inteleg eu ceva.
cat despre prima parte a comentariului: total, absolut total de acord.
Ma rog, acuma… nici sa te bagi cu capu-nainte, intr-o iresponsabilitate tembela, dar nici sa zici ‘stop’ inainte de a porni. Eu militez pentru experimentare responsabila, cat de cat controlata, cu o asigurare minima acolo… un soi de bunjee jumping spiritual, un soi de alpinism cu ham si coarda, echilibristica pe sarma cu plasa de siguranta dedesubt.
experimentele pot fi de tot soiul
de la lsd la sex, de la saritul cu parasuta la circ
important e cum sunt duse mai departe, omul are tendinta in general sa isi creeze dependente, depinde de fiecare in parte in ce domeniu le creeaza
toate experimentele pot fi „iluminari”, grof a descoperit lsd-ul ca metoda a retrairii unor amintiri ingropate in subconstient si daca persoana devine dependenta de aceste retyrairi, devine dependenta de lsd
dependenta se raporteaza nu la produs ci la starea pe care ti-o da acel produs fie ele alpinism, internet sau lsd
aici e pericolul, cat de stapan poti fi pe tine cat reusuesti sa impiedici dependenta, pana la urma tot de vointa tine
nu contest nocivitatea dependentei de droguri.
Dar, ce mi se pare mie ca observ in jurul meu este o dependentofobie, ca nus’ cum sa-i zic altfel: nu face cutare chestie ca devii dependent, nu face cutare ailalta chestie ca devii dependent. Asa si? devin dependent, si?
Sunt dependenta de lumina solara spre exemplu. Asta inseamna ca nu trebuie sa stau la soare ca sa nu devin dependenta? sunt dependenta de alimentatie si de apa. Ar trebui sa nu beau apa ca sa nu devin dependenta? sunt dependenta de mijloacele de transport in comun. Hai sa nu le mai folosesc, ca sa nu mai fiu dependenta.
Nu te duce la psihanaliza ca devii dependent, nu lua antidepresiv ca devii dependent, nu te uita la televizor ca devii dependent, nu te lua de fumat ca devii dependent.
Fratilor, alte argumente.
Ca mie mi se rupe ca sunt dependenta. Daca devin dependenta, consum si gata. Sunt dependenta de psihanaliza… ma duc la psihanaliza. sunt dependenta de tutun, fumez, sunt dependenta de sex, fac sex, sunt dependenta de medicamente, iau medicamente. Sunt dependenta de mama, ma duc si o vizitez, sunt dependenta de iubit, il sun si vorbesc cu el, sunt dependenta de oxigen, respir. Care e nenorocirea??
A, ca mori? Asa si?
Unde scrie ca sunt obligata sa traiesc un secol?
ai stofa de anarhista [murmura strelnikov admirativ-interogativ, tragandu’si pantalonii].
Vorbiţi prostii, fetelor. Mai ales Muha. Vorbiţi ca să vă aflaţi în treabă, adică ca să nu vă plictisiţi, şi tot la vorba mea ajungeţi. Dar pe de altă parte dacă vă plictisiţi, băgaţi în voi, nu vă cunosc şi mi se rupe.
Iar tu, Afreuda, bravezi cam aiurea, şi faci comparaţii lipsite de sens. N-a murit mai nimeni din dependenta de oxigen sau de mama sau de apa sau de lumina soarelui. Şi oricum nu dependenta este ceea ce mă deranjează la droguri, ci moartea. Da’ cum bine zici, murim oricum, aşa că ce contează dacă murim la 19 ani sau la 104? Mori, maică, dacă ai chef. Doar nu pe tine te doare, nu?
Auzi tu, „iluminări”.
Futu-i.
Auzi Rhetto, fara suparare, dar stii cate noxe sunt in aerul din Pizdesti?
Cat despre apa? Stii ca apa pe care-o bem (chiar si aia imbuteliata) e cancerigena?
Lumina soarelui, stii cate radiatii poarta cu ea?
Rehtto mama, absolut tot ce consumam ne omoara, mai lent sau mai rapid. Acum da, dependenta de droguri ne omoara mai repede, dar, vorba muhai, nu e obligatoriu. A experimenta un drog nu te duce musai la dependenta, si nu inseamna ca gata, u are doomed, o sa mori de la o supradoza.
Si-acuma… io nu zic ca vorba ta n-o fi buna, s-ar putea s-ajung la ea. Dar despre asta probabil ca o sa discutam pe la portile raiului p-acolo. Si-atunci o sa vin la tine si o sa zic ‘jos palaria’. Fara nici un misto.
Replica asta „tot la vorba mea ajungeti” e o gluma, nu? N-am mai auzit-o de cand imi tinea taica-meu predici atotstiutoare. Si daca baga si mesaj antidrog in ele pe cand eram mai teenage ashe cred ca fugeam sa-mi bag in vena a doua zi.
Norocul meu ca am mai crescut, am mai trait si m-am mai informat.
Si asta cu drogurile omoara de unde e? Din Trainspotting? Din Requiem for a Dream? De pe afisul de la Unirea? De la Stephen King?
Let’s drop it. Daca vorbim numa pe nervi si nu pe informatie numa cu nervii ne alegem.
@gala
Nu e acelasi tip de dependenta. Cea data de drogurile opioide cum e heroina are o latura neurochimica puternica, e o dependenta fizica mare pe langa cea psihica. De asta merge bine cu metadona sau antagonisti.
Dependenta de droguri care nu au potential adictiv fizic e mai usoara si e „doar” psihica, ca toate celelalte.
@afreuda
N-am mai auzit predici anti-dependenta in ultimul timp. Ce bine, inseamna ca-s pe drumul cel bun :). Cand le auzeam ma uitam la cine le face. Erau oameni care stateau cuminti in locshorul lor caldutz. Oameni care n-aveau curaj sa traiasca si sa invete din asta ci se protejau cum puteau, stiind dinainte. E bine ca n-am mai auzit, inseamna ca nu mai am din astia prin preajma.
@muha: monsieur pls mail me: tlongesellschaft@gmail.com
for some private chat.
Shit. Am vrut sa scriu Philip K Dick si mi-a iesit Stephen King. Silly me.
Muha,
Vorbesc din experienta, nu din ce-am citit pe wikipedia.
Respecte pentru experienta ta de viata, Rhetto. O vreau si eu pe-a mea. Chiar daca o sa faca parte dintr-o viata mai scurta. Macar asa nu o sa mai trebuiasca sa ma duc la munca. Sper ca aia pe lume-ailalta nu au posturi de programator la liber. 😀
Rhetta,
Si eu la fel. Si nu numai personala si de la prieteni. Am si lucrat in domeniu.
Stiu si de aia din Ferentari care baga in vena de la 10 ani si-si distrug viata, si de aia care fumeaza in fiecare zi, si de aia care incearca ca sa se distreze, si, cei mai apropiati care experiementeaza sa vada unde-i duce si sigur, fiindca e cool. Despre astia vorbesc eu. Foarte putini dintre ei au ajuns rau si trairile sunt foarte tari.
De fapt ce sa ne mai invartim in jurul degetului, majoritatea intelighentiei tinere incearca droguri si merge la Amsterdam.
Si din cate am citit eu si aleia batrane daca nu e din Ro. Nu s-au saturat nici la 60 de ani.
Muha, la ce domeniu te referi in care zici ca ai lucrat? Cu toxicomani sau cum?
A serviciilor pentru cei care consuma (toxicoman e un termen vechi care nu se mai foloseste fiindca a luat o nuanta peiorativa) de Harm Reduction. E o politica de sanatate, nush daca stii de ea.
La noi se implementeaza numai pentru cei care se injecteaza, deocamdata, fiindca prin injectare se transmit virusi – HIV, Hep C.
Se pare ca pana la urma Grof a luat in calcul pericolul administrarii de lsd, chiar si in cantiati monitorizate, asa ca a dezvoltat metoda respiratiei holotropice, menit sa-ti induca aceeasi stare ca si lsd-ul. Cica s-au tinut cateva cursuri si la noi, dar vorbind cu una dintre cursante- pur intamplator… eu clar nu ma inscriu printre potentialii amatori. 😀
Daca ne gandim doar la uciderea corpului, da, poate ca dependenta de mama n-a ucis pe nimeni- literalmente…
Afreuda, tot n-am terminat-o pe aia despre dependenta, dar mi-au sarit ochii in biblioteca la „calatoria ultima”. 😀
Ce-au patzit de la LSD?
Nu de la LSD, ci la cursul de respiratie holotropica. Din cate am inteles, persoanele care au condus cursul nu au fost foarte pregatite, si, desi au reusit sa induca starea, nu au stiut ce sa faca cu experienta in sine, scoasa la suprafata.
Rectific: nu tehnica a fost de vina, ci modul in care a fost ea condusa, ca sa nu se inteleaga altfel.
Eu ma refeream la „Grof a luat in calcul pericolul administrarii de lsd, chiar si in cantiati monitorizate”. Voiam povesti legate de asta.
Da, si eu am ramas cu impresia, din cele citite, ca experienta de ‘holotropicizare’, obtinuta fie prin LSD fie prin respiratie holotropica, e bine sa fie asistata, si ‘prelucrata’ ulterior.
De-asta, eu una, nu as presta nici una din practicile astea de una singura.
Mi se pare ca in domeniu activeaza la noi o tipa, Elena Francisc parca o cheama, care, din cate am auzit s-a trainuit direct cu Grof. Ei… asa ceva as incerca. Dar eu la mine in camera, singura cu drogul si cu peretii, sa nu mai vorbim de geamuri (mai stau si la etajul 9 :d) sau ‘cu prietenii’ nu as incerca. Decat dac-as capata experienta si as stii la ce sa ma astept… io stiu… In fine… mai vedem 😀
Muha, nu am detalii sa-ti dau, pentru ca pur si simplu am citit despre asta- si asta se intampla acum doi ani-, nu m-am documentat. Ideea este ca tehnica respiratiei holotropice a fost dezvoltata ca alternativa, si pare sa fie destul de eficienta.
Afreuda, da, Elena Francisc (tipa care are si editura la care au aparut multe din cartile lui Grof- evidement!), pare sa fie singura „acreditata”, cum se spune, chiar de Institutul Grof.
Imi mod sigur o astfel de experienta nu trebuie traita fara indrumare. In primul rand nu trezesti ce nu poti gestiona. Ca mai mult rau faci.
No, mi se pare mie sau seamana nitelus cu David Lynch? 😀 Alt transpersonal… 😀
@feeria: uite, am vorbit cu un tip care a fost la un ws de respiratie holotropica cu tipa asta, si mi-a descris un pic din experienta lui, atata cat a putut exprima in cuvinte, si mi-a povestit asa cam ce s-a intamplat pe-acolo.
Mi-a spus ca cei care te asista sunt fie alti participanti fie coterapeuti, fie chiar tipa asta, si este vorba despre o prezenta mai degraba fizica, te menajeaza daca incepi sa ai io stiu ce convulsi care te-ar putea rani (spre exemplu nus cine incepuse sa se dea cu capul de podea, si i-au plasat o perna sub cap. de bun simt nu?), te tin de mana daca simt ca retraiesti nus ce stare de abandon sau mai stiu eu ce, ba chiar te si imrbatiseaza daca regresezi la o stare de bebe mic si neajutorat.
Iar apoi, s-au adunat toti in cerc si au povestit ce au experimentat in timpul sesiunii. Fara feedback din partea terapeutei.
Pe mine una m-a facut foarte interesata.
Mei eu nu prea merg pe principiul „nu trezesti ce nu poti gestiona” ci pe „trezesti ce poti dupa care te descurci cumva” :). Pana acum mi-a mers.
Oricum n-as face experimente din astea fara cineva de incredere langa mine.
@muha: eu stii ce ma gandesc? Ma gandesc ca retrairea unei traume nu poate sa-ti faca mai mult rau decat trauma insasi.
Ideea este ca daca o retraiesti acum, ai resursele emotionale sa o gestionezi, sa o integrezi, nu ca atunci cand erai bebe mic. Si in asta consta de fapt efetul terapeutic, ca retraind-o cu resursele de-acum, o integrezi, iar consecintele ei negative care te manevrau inconstient se dizolva.
Nu stiu. S-ar putea sa nu ai resurse nici acum sa integrezi o trauma veche si daca o deschizi sa faci mai rau. Asta daca „mai rau” exists. Insa pragmatic gandind, eu n-as vrea sa mi se rupa filmul chiar de tot.Se mai intampla si asta.
Dar de unde atatea traume? Experientele astea au si alte scopuri, nu doar terapeutice.
@Muha: pai ideea e ca nu stii ce experienta vei avea. nu e obligatoriu, dar, s-ar putea ca odata cenzura lasata, sa iti revina din inconstient niste continuturi incarcate traumatic. Chiar tu ai mentionat ca unii au ‘tripuri negative’. Si ca daca nu esti ‘stabil psihic’ e bine sa nu incerci, ca incepi sa te dai cu capul de pereti si te inchid prietenii in baie. Tocmai pentru ca, in loc de o experienta pozitiva, retraiesti o trauma.
U’re right doar ca am auzit asa, „de departe” de tripuri negative. De la cei mai apropiati n-am auzit nimic de genu. Plus ca nu incepi cu droguri atat de puternice, o iei incet incet si vezi cum reactionezi.
da… eu as incepe mai intai cu respiratia holotropica… mi se pare mai ‘safe’.
Cu o risipa de 2 puli la activ, baba are dreptate, chiar daca i se rupe echidistant. N-ai nevoie de nici un halucinogen ca sa ajungi sa crezi ca „lumea e reprezentarea mea” si sa delirezi cu ideile solipsistice pana indoi kilometri de linguri. Si sa-mi cada mustata daca imi place sa-i dau tocmai ei dreptate.
Singurul lucru pentru care un ohm ca noi e tentat sa probeze halucinogene si psihotrope este fiindca vrea sa probeze o uimire iesita din comun asortata cu atributul de a te simti „foarte special” atat in timpul experientei cat si dupa, ca individ iesit din comun.
Cu cei care cerceteaza in halat, treaba e riguroaasa, lucida, iscoditoare. D-aia mizam pe ei sa ne spuna si noua adevarul.
Ca veni vorba despre nastere. Banuiesc ca sti cum e interpretat tipatul nou-nascutului in psihanaliza.
Nu, nu stiu. Cum e interpretat?
incercati respiratia holotropica cu Elena Francisc. Ea este singurul psihoterapeut transpersonal din Romania care practica respiratia holotropica. a studiat la Grof. vizitati site-ul http://www.transpersonal.ro eu am incercat si este super. mi-a schimbat viata.
@Luca: da se fac. Chiar am un prieten care a participat la un ws al Elenei Francisc.
vezi siteul din comentariul Danei: http://www.transpersonal.ro
as vrea sa incerc si eu, cand imi revin cu banii. 🙂
Ideea de baza cu LSD sau cu orice alta substanta care te poate aduce in stari alterate de constiinta este ca nu sunt pentru oricine!!! Drogurile chiar nu sunt pentru prosti! Cat despre faza cu „drogrile nu sunt bune” este scoasa de societate, de biserica si de alte cateva grupulete care au impresia ca stiu ce e bine pentru noi. Curios este ca desi nu sunt bune, creierul nostru are receptori pentru ele. Ma intreb de ce? Pentru curiosii care vor sa incerce, sa nu faca prostia sa ia LSD sau orice psihedelic asa de capul lor, cel mai bine e sa iei supravegheat eventual de unul care a luat si stie despre ce e vorba. Nu e de gluma cu substantele de genul, pentru ca poti chiar sa o iei razna, si asta chiar o zic din proprie experienta. E nevoie si de ceva pregatire psihica, pentru ca este intradevar o experienta puternica, prin care daca nu stii sa treci poti ramane traumatizat.
hm…deranjata…subscriu cumva la observatiile tale.
gandesc si eu ca samanismul, prima practica de transcendere in lumea spiritelor si baza tuturor religiilor (dupa cum consemnau eliade si culianu), indiferent de zona nativa, asia, america, oceania, chiar si tracia(unde se foloseau canepa si muscarita) uzeaza de substante psihotrope naturale. care, ptr un consumator neinitiat, sint otravuri. tocmai, nu orice membru al tribului preistoric consuma si intra in alta dimensiune, doar samanul, cel care conduce sesiunea de comunicari 🙂 si vindecare .
asa putem extrapola la droguri, substante de sinteza. sub indrumare specializata, probabil e ok. parca s a si autorizat in anumite state din sua, sau e pe cale sa, uzul terapeutic al unor plante psihotrope in anumite boli ale mintii. dar nu m as arunca sa afirm ca drogurile sint bune, ca sint interzise de dogme sau societatea moderna.
Nu te supara, nu o lua ca personal!
Ma intrebam daca pt. a scrie si a starni interes trebuie sa treci intai pe la psihiatru?
Grof a facut experiente cu LSD pana s-a interzis LSD in America. Apoi a inventat metode de respiratie ca se obtina acelasi efect.
In America s-au facut experiente secrete cu LSD pe 60000 de pacient (sursa: Paul Stefanescu – Drama otravirilor).
Bogdan Ficeac, in Tehnici de manipulare zice de un mare proiect american la care au participat multi savanti, proiect care urmarea descoperirea metodelor de manipulare a oamenilor.
Nu m-as mira sa fie si Grof din colectiv.
Am incercat sa citesc „Dincolo de creier” (sau minte, parca). Foate buna primele 40-50 de pag. Te ia frumos cu paradigme, cu schimbarea paradigmelor. Apoi experimente: unul a luat LSD si s-a identificat cu o piatra si a trait constiinta pietrei. Concluzia: piatra are constiinta! Faza la care am abandonat cartea.
Fritjof Capra (autorul Taofizicii) il lauda pe Grof si asta este sigurul lucru care ma retine sa-l consider pe Grof un sarlatan. Poate nu l-am inteles bine, sau sunt lucruri greu de exprimat.
la inceput m-am speriat da rau de tot cand am vazut ce scriu/fac grofistii astia
ceve firfirei se aduna din asta ? ca eu m-am documantat si am aflat ca DA , si cat costa o astfel de sedinta !
sa ne mai scuteasca !
Vad ca e de mult articolul si comentariile dar deoarece tot am „nimerit” aici (din pagina in pagina), las si eu o parere..
In 2010 am fost la un experiment cu respiratie holotropica (Elena Francisc si Horia Turcanu) si am trait o experienta care mi-a raspuns la 99,99% din „de ce”-uri. Parerea mea este ca merita sa mergi daca intre timp nu ai mers deja.
Cu cat vei fi mai deschisa experientei si cu cat vei elimina asteptarile (pe cat posibil) cu atat experienta va fi mai…
Dupa aceea este posibil (depinde de la om la om) sa intri in stari „speciale” (poti intra in starea unei pietre, plante,etc) chiar si fara respiratie holotropica si fara nici o substanta. : )
Carlos Castaneda…
https://www.google.ro/search?espv=2&biw=1264&bih=855&q=carlos+castaneda+c%C4%83r%C8%9Bi&stick=H4sIAAAAAAAAAONgFuLQz9U3yCiwNFOCs7SkspOt9JPy87P1E0tLMvKLrEDsYoX8vJxKAG71oBQyAAAA&sa=X&ved=0ahUKEwj53OWCmIzRAhVcOlAKHYHOAAQQMQi1ASgAMBc
Aici nu vorbim despre toxicomani plictisiti…este vorba despre cu totul altceva.
Afreuda…esti o bipolaritza faina. 🙂
P.S. LSD? America? …MK ULTRA,n-a auzit nimeni pe-aici de MK ULTRA? :O