Medicii fac minuni. Noi le comunicăm lumii.
Manifestul Pacientilor din Romania
Preambul
Manifestul pentru Pacientii din Romania este primul document din Romania, redactat sub forma unei petitii, care doreste sa vina in sprijinul tuturor pacientilor din tara noastra, prin implicarea tuturor actorilor din domeniul sanatatii. Este pentru prima data cand pacientilor li se ofera cu adevarat posibilitatea de a participa la adoptarea deciziilor care ii afecteaza in mod direct. Manifestul pentru Pacienti reprezinta un proiect inovator, initiat de Sanatatea Media Group, prin intermediul caruia se doreste tragerea unui semnal de alarma asupra conditiei tuturor pacientilor din tara noastra. Pacientii trebuie sa se afle in centrul sistemului de sanatate romanesc, insa cu precadere in luna martie, autoritatile statului sa fie mai atente la problemele acestora. Persoane importante din domeniul sanatatii, oameni politici, oameni cu putere de decizie, personalitati de marca ale societatii romanesti, lideri din diferite domenii de activitate sustin aceasta initiativa si vor milita pentru infaptuirea obiectivelor asumate prin Manifestul pentru Pacienti.
Capitolul 1
Pacientul si drepturile sale
Art. 1
Prin pacient se intelege acea persoana sanatoasa sau bolnava care utilizeaza serviciile de sanatate.
(Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 – Art.1)
Art. 2
Pacientii au dreptul la ingrijiri medicale de cea mai inalta calitate de care societatea dispune, in conformitate cu resursele umane, financiare si materiale.
(Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 – Art.2)
Art. 3
Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana, fara nici o discriminare.
(Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 – Art.3)
Capitolul 2
Argumentul Manifestului
Art. 4
Prin intermediul acestui Manifest, dorim sa tragem un semnal de alarma cu privire la problemele cu care se confrunta pacientii din Romania, pentru a determina autoritatile statului sa ia masuri urgente in scopul imbunatatirii serviciilor medicale oferite pacientilor, ca beneficiari ai sistemului de sanatate.
Art. 5
Pacientii trebuie sa se afle in centrul sistemului de sanatate romanesc. Pacientii trebuie sa beneficieze de serviciile medicale pe care le solicita intr-un timp cat mai scurt si la o calitate maxima, fara discrimari legate de sex, varsta, religie ori rasa.
Art. 6
Este necesar ca actorii implicati in sistemul de sanatate sa nu se mai gandeasca doar la gasirea de remedii pentru diferitele tipuri de afectiuni, ci si la nevoile fiecarui pacient in parte, intrucat fiecare boala se manifesta diferit la pacienti diferiti.
Art. 7
Fiecare pacient trebuie sa fie corect informat asupra bolii de care sufera si asupra tratamentelor pe care ar putea sa le urmeze. In plus, informarea trebuie sa se faca in timp util, tinandu-se cont de natura afectiunii si istoricul medical al bolnavului. Pacientul trebuie sa fie informat daca tratamentul pe care trebuie sa il urmeze poate fi efectuat in tara sau in strainatate.
Capitolul 3
Obiectivele Manifestului
Art. 8
Organizarea Conferintei Nationale a Pacientilor, in fiecare an, in luna martie, cu ocazia Zilei Europene a Pacientului (13 martie). Acest eveniment, menit sa faciliteze comunicarea dintre pacienti, medici si autoritatile din domeniul sanatatii, creeaza un cadru de discutii libere intre toti actorii din sistemul de sanatate romanesc. Conferinta va fi structurata pe parcursul a trei zile, in care se vor organiza workshop-uri pe teme de sanatate, sustinute de unii dintre cei mai reputati medici din Romania, dar si de catre reprezentanti ai autoritatilor din domeniul sanatatii.
Art. 9
Instaurarea Lunii Pacientului din Romania, in luna martie a fiecarui an, incepand cu 2010. In fiecare an, in luna martie se vor organiza intalniri intre asociatiile de pacienti si autoritatile din domeniul sanatatii, care vor dezbate cele mai arzatoare teme de interes, pentru ca reprezentantii autoritatilor sa gaseasca solutii la problemele pacientilor. Propunem ca in fiecare din cele patru saptamani ale lunii martie sa lansam dezbaterii publice cate o problema de sanatate, in care pacientii, medicii si reprezentantii autoritatilor statului sa abordeze subiecte de interes pentru tema respectiva.
Art. 10
Infiintarea Avocatului Pacientului, o institutie menita sa apere drepturile pacientilor din Romania. Aceasta institutie va avea ca menire apararea drepturilor pacientilor din Romania in relatia cu medicii si autoritatile statului. Avocatul Pacientului va avea rolul de a solutiona problemele pacientilor, la solicitarea acestora, si de a face lobby in fata autoritatilor statului, in scopul adoptarii unor masuri pentru imbunatatirea situatiei pacientilor din Romania (prin facilitarea accesului la informatii, imbunatatirea calitatii serviciilor medicale oferite, accesul mai rapid la consultatii si tratamente de specialitate, atat in tara, cat si in strainatate, facilitarea achizitiei de medicamente gratuite si/sau compensate, solutionarea problemelor de malpraxis etc.).
Art. 11
Crearea Comunitatii Pacientilor din Romania, o platforma online structurata sub forma unui forum de discutii, gazduita pe site-ul www.infopacienti.ro. Comunitatea Pacientilor se adreseaza tuturor persoanelor interesate sa afle informatii cu privire la diverse probleme cu care se confrunta in calitate de pacienti, dar si celor care doresc sa impartaseasca propriile experiente in legatura cu sistemul de sanatate din tara noastra, pentru a contribui, astfel, la constientizarea anumitor aspecte legate de conditia pacientului roman, precum si la facilitarea schimbului de informatii intre pacienti si ceilalti actori din sistemul de sanatate romanesc. Cele mai interesante subiecte dezbatute in cadrul Comunitatii Pacientilor din Romania vor fi transmise reprezentantilor autoritatilor statului, pentru a se lua masuri in vederea solutionarii problemelor pacientilor. Inscrierea ca membru al Comunitatii se va realiza in mod gratuit.
Capitolul 4
Adresabilitate
Art. 12
Manifestul se adreseaza, deopotriva, tuturor actorilor implicati in sistemul de sanatate romanesc: pacienti, reprezentanti ai asociatiilor de pacienti din intreaga tara, precum si ai organizatiilor non-guvernamentale interesate de imbunatatirea conditiei pacientilor, membri ai Comisiei Europene si ai Parlamentului European, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Caselor de Asigurari de Sanatate, ai Directiilor de Sanatate Publica, oficialitati din cadrul Comisiilor de Sanatate din Camera Deputatilor si Senatul Romaniei, manageri ai spitalelor si institutiilor de sanatate din tara, medici, avocati, reprezentanti ai farmacistilor, ai companiilor farmaceutice si ai companiilor care ofera produse si servicii destinate pacientilor.
Capitolul 5
Concluzii
Art. 13
Acest manifest va imbunatati calitatea si eficienta serviciilor medicale si, mai ales, va ajuta la o mai buna comunicare pacient-medic in Romania! Si tu te-ai luptat cu sistemul sanitar din Romania? Ai intampinat vreodata dificultati in a primi vreo informatie de natura medicala? Atunci trebuie sa aderi si tu la acest manifest prin semnarea acestei petitii online!
Art. 14
Daca te numeri printre cei norocosi care nu s-au confruntat cu sistemul de sanatate din Romania, gandeste-te la milioanele de pacienti care intampina cu probleme in acest moment si semneaza si tu aceasta petitie! Vei deveni astfel un sustinator al acestei cauze, care poate fi a ta!
Prezentul Manifest este supus dezbaterii publice, pana la data de 10 ianuarie 2010.
In acest sens, asteptam sugestiile si propunerile dumneavoastra pe adresa de e-mail: manifest@infopacienti.ro
Vom tine cont de toate propunerile primite, iar forma finala a Manifestului va fi publicata pe platforma www.infopacienti.ro, pe 11 ianuarie 2010.
Incepand cu data de 11 ianuarie 2010, Manifestul pentru Pacientii din Romania este gata sa primeasca semnaturile dumneavoastra!
Platforma www.infopacienti.ro, realizata in parteneriat cu SanatateaTV.ro, principala sursa de informare in domeniul sanatatii, reprezinta o punte de legatura intre pacienti, medici si autoritatile statului din domeniul sanatatii. Aceasta platforma a fost creata cu ocazia Conferintei Nationale a Pacientilor, eveniment organizat de Sanatatea Media Group, ce va avea loc la Bucuresti, in perioada 11-13 martie 2010, in scopul informarii si imbunatatirii conditiei pacientilor din Romania.
cinspemii de articole si nu reiese nimic. pacientul are alte nevoi. sa se dea tigari in spitale. ca bulinele. ca de aia platim CAS.
sa se dea slapi cu toc la paciente. ca barbatu bolnav nu e o leguma.
un bergen de 2 L pe saptamana. ca voiabuna ajuta spiritul sa vindece corpul. am citit intr-o carte.
sa se mute spitalele la neptun/olimp. aerosolul e miraculos. se stie din paleolitic asta.
dar de ce sa aparam spitalu? decat sa fim bolnavi mai bine sa fim sanatosi.
prosit!
eu cred ca e o initiativa buna acest manifest si nu cred ca apara spitalul, din contra! mai degraba atrage atentia asupra lucrurilor care nu merg cum trebuie.
da, e ok sa glumim, si mie mi-ar placea sa imi dea si-o bere la masa de pranz sau sa ii vad pe brancardieri la bustul gol (ca-s bine facuti, sa recunoastem!), dar mai bine mi-ar da o mancare decenta la pranz!!!! o mancare ce nu s-a plimbat de la bucatarie la salonul meu prin curtea spitalului, prin praf!!!!
asa ca eu voi semna acest manifest, daca exista Avocatul Poporului, de ce nu ar exista si un Avocat al Pacientului!
@piticuras: ‘cinspemii’ de articole? Eu vad un manifest. Un adica unul, nu cinspe mii, si manifest, nu ‘articol’.
Eh, daca tu cunosti bine nevoile pacientilor, propune tu altceva, nu te opreste nimeni. Altfel… lasa-i pe cei care chiar se pricep. No offence dar… bergen??? Sa fim seriosi. Stiu ca berea e sanatoasa, numai ca brandul asta e bolnavicios prin sine insusi.
In fine, iti inteleg (intrucatva) revolta. Pana una alta… spitalele trebuie sa se civilizeze. Altfel… vai de pacientii eutanasiati fara anestezie si fara sa se numeasca eutanasie ci, dupa toate reglementarile legale/morale ‘crima din neglijenta’.
@micuta vrabie: avocat al pacientului? 😆 suna foarte bine. Dar ma gandesc… saracul pacient, singura lui vina, care ar putea fi generatoare de nevoia de a para anumite acuzatii este… spre nefericirea lui… aceea de a fi ‘bolnav’…
Acuma… sa vedem cum evolueaza lucrurile…
🙂
După ceva aşa de serios, ai nevoie de o leapşă de la mine 🙂
sa traiesti! 🙂
daca ma duc in spital iau raie. sau gonoree. mai bine beau bergen. mor de mana mea.
piticuras, sper din toata inima ca nu esti sinucigas. Inteleg ca ti-e teama de doctorasi. Te inteleg perfect. De-asta e bine, preferabil, recomandabil sa faci doua chestiuni importante pentru sanatatea ta:
1. consuma Echinaceea -> intareste sistemul imunitar
2. foloseste prezervativul -> te apara de boli venerice
Alte sfaturi intelepte pentru evitarea rolului (sau, daca se prelungeste la infinit a statutului) de pacient sunt:
– sublimati sublimati sublimati
– intelegeti ipohondria
– intelegeti transferul (in sens psihanalitic) asupra medicilor, mai ales componentele lui in care ii investim pe medici cu o autoritate aproape idealizanta
– folositi mastile contra gripei porcine
– folositi numai ace sterilizate
– daca vreti sa va sinucideti asigurati-va ca muriti definitivamente
– nu va suiti in copaci ca va puteti juli/cadea
– preveniti cariile
– purtati manusi si fular, mai ales in perioadele de iarna acuta
si… sfatul psihologului: intelegeti aspectele emotionale ale bolilor (vazute ca somatizari) inainte ca acestea sa depaseasca un stadiu dincolo de care este imposibila remisia pe cai non-intruzive.
altfel… lasati-i pe medici sa-si faca meseria si… daca vreti (in calitate de oameni de rand) sa aduceti o contributie substantiala la ecologizarea medicinei, va rog, recipientul de clor, carpa curata si… treceti la igienizat gresia si faianta de pe holurile spitalelor.
imbratisari,
Anamaria.
si de bere unde e? de ce nu zici ca trebuie bere? doar echinaceea? mai bine fac tuica de musetel. am o viata de trait. dramatic!
😆 ce e dramatic? Faptul ca ai o viata de trait sau faptul ca trebuie sa te misti pana la buticul din colt sa iti iei o doza de bergen in caz ca iti e pofta?
N-ai sperante. In spital, daca te porti frumos si dai o spaga bunicica, poti spera sa ti se aduca un ceai. (si ala cu miros de carpa de spalat vasele). Bere (orice brand) sau tigari nici sa nu te gandesti. Eventual familia, daca te intelege si trece peste ‘sfatul’ [a se citi interdicita] medicului.
Nu ma plang… nu nu nu…
stii vorba aia? „nu ca zic, da’ spun”. 😉
hai, lasa, mai bea o gura de bere si… iti urez „Sanatate multa!”
🙂
Salut http://www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipa recent formata, nonprofit, care si-a propus sa lupte pentru constientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolati de societatea în care traim despre tot ceea ce înseamna consum de droguri într-un fel sau altul.
Daca prin actiunea ta, salvezi o singura viata de la decadere, considera ca ti-ai atins scopul, alaturi de noi toti ceilalti.
Daca doresti sa sustii aceasta campanie, afisaza pe blogul tau un banner, codul se preia de la: http://www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj
🙂 frumoasa initiativa.
am un singur comentariu: in inconstient nu exista nu.
spune nu drogurilor este prin el insusi un mesaj care, subliminal, poate duce la cresterea consumului de droguri.
sunt de acord cu ceea ce faceti, dar nu voi pune banner.
mult succes! si… la sloganuri mai psychologically correct. 😉
cu drag.
Ah si, inca ceva: vezi ca daca ai doua linkuri in acelasi comentariu, filtrul de spam de la WordPress te ‘baga la parnaie’.
De-asta a aparut comentariul asa tarziu, ca a trebuit sa-i dau approve din sectiunea de spam.
Take care!
Anamaria
si… nici un deranj. 😉
ma dispera ca nu pricep ce e cu articolele alea. pai fataaaaa, scrie art 1, 2,3,4,5,6-70? scrie. deci sunt articole.
😆 asa, si ce te dispera de fapt? Sa nu-mi spui ca esti genul ala de om care vrea sa aiba intotdeauna dreptate si dispera daca apar neintelegeri in termeni. 😉
hrmpf! haaai haaaai, nu dispera, ca disperarea duce la boala. 🙂
dramatic era in sensul bun. adica artistic. ca in filme. mai taci cu spitalele alea. azi e zi ca cand radem.
😆 bine, atunci uita-te la o comedie or smth. 😛
azi ma uit la „Veronika Decides to Die” ca asta vroiai sa auzi, deci auzi. mda. ma duc sa fac un pilaf.
hmmm… film? Interesant. Ia sa-l caut si eu. E ecranizare dupa (cu greu ii pot spune) romanul lui Paulica?
Culich.
pofta buna cu pilaful ala. Sper ca folosesti orez ca sa-l faci, nu un obiect al agresiunii tale (ipotetice, desigur 😉 )
Kuss!
am citit carte si desi autorul e un cretin si e de ras si rusinos sa zici ca ai citit si.. .gataaa, e buna cartea. zau ca e buna. iar fata de joaca in film e buffy cu vampirii. dar acu e altfel. e femeie.tot ce tine de veronica asta e ciudat. chiar e ciudat.
pilafu se face cu pilaf, nu? pun pilaf si niste pui si dau la cuptor o juma de ora. mare branza.
cam asa ceva…
Citind comentariile astea mi-am dat seama ca mi-e foame. Pilaf mmmm.
Anamaria ( 🙂 ) iti dai seama ce pateai daca puneai bannerul cu drogurile pe site? Be happy, the greatest danger in your life has just passed you by.
Organizatie care isi propune si are sloganul „spuneti nu drogurilor” este o contradictie in termeni. Asta e manipulare nu informare, nu constientizare. Deja stim ca trebuie sa spunem nu, ce sa mai citim. Deci NU, da?
Nu stiu daca mai e nevoie sa spun ca genul asta de mesaje nu isi ating niciodata publicul lor tinta, inca o caramida la absurdul lumii asteia.
Mi-a disparut o parte din comentariu. Il pusesem intre paranteze. Dupa Isi propune venea constientizarea opiniei publice despre tot ce inseamna consumul de droguri.
pai si cum ‘a disparut’? pur si simplu, sau cum? Cand ai dat ‘trimite’?
Mda… spune nu drogurilor. In primul rand, drogul nu este un subiect activ, nu cere nimic de la tine astfel incat sa-i spui nu. A spune nu unui drog este simptom de animism, caracteristica psihica reprezentativa pentru stadiile psihotice. Nu vrem asta nu? Bun.
Apoi… cum adica spune nu drogurilor? Adicatalea DC? (s-ar intreba orice om). Mi se pare un mod infantil de a milita contra a ceva. Plus de asta, militantismul, de cele mai multe ori tradeaza o revolta personala, o problema inconstienta a militantului care se impotriveste deplasata. Adicatalea spre exemplu… ti-a murit un frate de la o supradoza, si-acum vrei sa stopezi un fenomen intr-o societate intreaga, sperand ca prin asta sa rezolvi cu sentimentul mai mult sau mai putin constient de vinovatie legat de neputinta ta in ‘a-l fi ajutat’. Dar lucrurile nu se prea rezolva bine la revolta, la afect.
In fine, pe oamenii cu pricina nu ii cunosc. Ce-am scris mai sus este doar impresia pe care mi-o lasa sloganul. Si cum de la slogan pornesc multe, mai ales impactul asupra publicului & all that serious stuff…
Eu spun nu lucrurilor facute neprofesionist. Deci Nu Da? 😆
You’re right. Din pacate eu am cunoscut multi din astia si nu ti-as dori (atata timp cat nu te cheama doar Maria muhahahaha).
Partea cea mai absurda e ca ei lucreaza de fapt pt ei insisi fiindca niciun pusti nu ia in seama campaniile astea decat la misto. Le iau in seama parintii speriati care informati ei din astfel de surse sigure fac si mai multe presiuni asupra odraslelor si de aici te-ai prins…odraslele ajung sa se apuce exact de drogurile alea periculoase de care s-ar fi ferit singuri daca n-ar fi avut asa minunatie de parinti.
Ce frumos, nu? Sa luptam!
Pai da… sa luptam. Dar pentru ca sa luptam trebuie indeplinite niste prerequisites:
1. sa ne lamurim clar contra a ce luptam de fapt
2. sa stim daca eliminarea acelui ceva contra caruia luptam duce la scopurile pe care le credem a fi de atins
3. sa stim dracului sa luptam cu cap, nu instinctual, la repezeala, la impresie.
Sunt grele toate trei. Oricum, apelul la ratiunea parintilor intru prevenirea necazurilor copiilor este o reminescenta tragica a generatiilor trecute. Si, ca pana acum de mii de ani incoace, nu va functiona.
Si pana la urma parintii de ce se sperie? Sa nu cumva sa ‘se piarda’ odrasla, ‘sa-si rateze viata’ si toate sintagmele astea de doi bani. De fapt si de drept, se tem de propria lor pierdere, propriul lor demers nulificat, in conditiile in care vad propriul copil nu ca pe o fiinta umana de sine statatoare, ci ca pe un proiect al lor, o creatie care le apartine si pe care o pot ‘mutila’ (nu neaparat intr-un sens obiectiv vazut ca fiind rau) cum vor ei.
Mda… sa luptam…
In fine. Mai luptam si contra luptelor prost duse.
Parintii „aia” se sperie in primul rand de droguri , nu pt copii ci pt ei insisi. Un bau bau sau vrajitoare post-postmoderna:D. De aia isi protejeaza copiii asa cum stiu sa se protejeze pe ei insisi, adica ii sperie.
Solutia dupa mine e increderea in copil si informarea lui cu ceva respect ca pe un om nu ca pe o jucarie care vrea sa se defecteze. Oricum teenageru o sa traga cu atat mai mult hais cu cat parintele o sa traga cea plus ca o sa observe ca parintele habar n-are si face pe cocosu de frica. Uh, de unde scot cuvintele astea de ograda.
Dar na, de unde atata omenie.
Da, ar fi o treaba, numai ca pentru a informa cu respect sau omenie trebuie mai intai sa ai informatie (legata de subiect), respectul respectiv (ce bine suna 🙂 ), obiectivitatea necesara.
Si pana la urma ce anume vizezi? Care e problema de fapt si de drept?
Doar asa sa pui gratii pentru ca ‘asa stii tu ca e mai bine’ punct… e ca inainte de inceputul educatiei sexuale. E mai bine sa nu faci sex punct. La fel si cu drogurile. E mai bine sa nu. E mai safe. De ce? Argumentele cele ignorante sunt multiple, cele mai frecvente fiind de factura: „poti sa mori”, „devii dependent”, „iti distrugi viata”.
Mda… pana la urma cu drogurile e o chestiune la fel de economica. Drogurile produc indivizi nefunctionali.
Ori, scopul unei societati intregi este ca toata lumea sa puna osul. La treaba, evident. Ori ‘drogatul’…
I-auzi. Parca eu eram cu teoriile anti sistem. Ai inceput si tu acum:)
Auzi mai Ada? Io nu’s Brutus, sa ne-ntelegem. daca ma intrebi sincer, sunt ambivalenta fata de sistem.
Ce m-acuzi acolo? Eu am si dreapta si stanga…
a, a propos, din rubrica stiati ca: stiai mai Ada ca stanga are radacini etimologice comune cu sinistru?
Brrr…
Hai, nu te speria. Mai bine vezi ca… aaa stii reclama aia la Omo parca? „exista un sistem si functioneaza” 😆
Kuss!
Sa ma bucur? Si daca n-ar fi ce-ar fi?:)
Nu ma bucur dar incerc sa nici nu ma intristez prea tare 🙂
Hmmm… daca n-ar fi, nu s-ar mai povesti. 😆
Kuss!
sper ca vii azi pe la noi pe la scolitza. 😉
Tatăl meu a decedat acum aproape 20 de ani în Spitalul X şi cei de acolo au refuzat să-mi de vreo informaţie legată de boala şi cauzele decesului. Aceste informaţii care mă priveau direct, ca fiu legitim, mi-au fost refuzate în baza unei LEGI, mai precis legea nr. 46/2003, privind drepturilor pacientului care la art. 21 precizează ca: „Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia”.
Consider că această lege în loc să reglementeze, crează doar nişte abuzuri:
– în primul rând este aplicată retroactiv;
– nu precizează modul în care rudele de gradul I (părinţi, copii) ale decedatului pot avea acces la aceste informaţii;
– nu precizeză când vor fi accesibile aceste informaţii, după 5, 10 sau 100 de ani;
– şi dacă decedatul suferea de o boală ereditară sau orice altă boală care ar putea ajuta la clarificarea sau preîntâmpinarea unor aspecte privind sănătatea descendenţilor acestuia?
Legile statului ar trebui să vină în sprijinului interesului general al cetăţenilor nu în îngrădirea drepturilor.
(Oare informaţiile privind tratamentul, prognosticul, diagnosticul ex-pacientului Mihai Eminescu mai sunt confidenţiale având în vedere că a murit în 1889 ?);
Nici măcar Instituţia Avocatului Poporului nu a reuşit să mă ajute în demersul meu şi m-a „sfătuit” să mă adresez instanţei de judecată, când eu nu vroiam decât să aflu de ce boală a suferit tatăl meu şi cauzele decesului, pentru că nu vroiam să intentez nimănui proces după 20 de ani…
Păcat că trăim într-o ţară strâmbă şi tristă…